Hvordan sette tanker og ideer ut i livet? Vi hjelper deg å gjennomføre det! Relasjoner. Kommunikasjon. Læren om Helhet.

Magien er i dypet av deg selv

Uncategorized Jan 03, 2019

Om det finnes magi noe sted – så er det inni deg!

Det kommer ofte inn mennesker til oss terapeuter, helt knust. Så skjer det noe annet i et fortrolig, privat og ekte møte mellom to mennesker, enn det som har foregått isolert i den ene, alene og med smerte og lidelse. I møte med et annet menneske, et annet perspektiv, forståelse og aksept, kan de finne frem til noe som limer sammen det som er knust, til et kunstverk som blir øyeblikk av ny vekst fremover. Hvor kommer det fra sa en dame en gang, da hun tørket bort tårene, og kjente på glede. Kjenn etter, sa jeg, og hun merket hvordan det kom fra henne selv. DET stedet er hellig, og finner du det, har du funnet deg selv. Fortsett med det, slik du lever i øyeblikk etter øyeblikk.

 

Hva er viktig for DEG i ditt liv?

Vi blir født, så lever vi og så dør vi. Hva er viktig for akkurat DEG i livet? Ja, for DU er unik og spesiell med din personlighet og en genial sammensetning av egenskaper og potensial. Det har aldri verken geografisk eller historisk levd noen som akkurat DEG, og det er viktig for oss alle at du får levd ut livet ditt. Ingen er tjent med å omgås sure, misfornøyde «negger»

 og pessimister, da de har lave vibrasjoner og kan påvirke oss andre på en uheldig måte. På en annen side er det viktig med egenomsorg, selvstøtte og anerkjenne det som er, og mange ting er vonde og det er noe som ikke skal feies under teppet, men aksepteres og så gjøre det beste med situasjon i forhold til rammer og muligheter.

Mange jeg snakker med kan si ting som at de ikke vet hvem de er, hva de vil og hva de ønsker ut av livet.

Andre har 5 års planer og 10 års planer, og har jobbet mye med hva de vil fylle livet med.

Noen har lav selvtillit, lav selvfølelse og saboterer seg selv i stedet for å støtte og hjelpe seg selv mot en bedre tilværelse.

Det er fint at det går an å komme til et medmenneske som er engasjert og levende interessert i deg og ditt liv. Som har verktøy, teori og erfaring i mengder, og som tåler deg uansett hva du deler.

Våre klienter finnes i alle varianter, og felles for dem er at de hyller den gaven terapi, samtale og relasjon er, og at den innsikten, håpet, troen og nye innsikter og ideer, sammen med motivasjon, læring og bearbeiding av uferdige erfaringer gir så mye til livet. Våre faste klienter bruker samtaler, veiledning, terapi, coaching og mental trening som en del av livsstil, utvikling og livsforsikring.

De er stolte av at de jobber med seg selv, utvikler seg og merker raske endringer. De merker hvordan de utvikler seg raskere, får mer ut av livet og takler utfordringer på helt nye måter.

Jo mer lykkelig og godt du lever, jo mer vil vi andre få glede av det. Selv om mange ikke tror det, er det best om alle lever livet sitt i sin posisjon som er i sentrum av eget liv, i kontakt med seg selv og alt som er der og da.

Du trenger å ha en god dialog med deg selv, gi deg selv støtte og varme, slik at du aksepterer deg selv akkurat som du er og er glad i deg selv. Da er det lettere for andre å sette pris på deg, forstå seg på deg og være sammen med deg.

Det er en stor gave å få besøk av et helhjertet, helt og lykkelig menneske! Dette mennesket vil skinne og stråle sammen med deg, og du får andel av dette og kan bli inspirert og gjøre mer av det samme i ditt liv.

 

Lever du mot strømmen, eller er du i en flow der du tiltrekker deg det gode livet?

Om du ikke får utviklet deg, gjort det som var din livsoppgave eller de tingene som gir deg gode opplevelser, vil du i stedet begynne å tenke, føle og kjenne på alle de situasjonene fra fortiden som var vonde, uferdige eller verre som var kriser, traumatiske eller katastrofale. Videre vil det være fare for at du begynner å tenke rutinemessig på alt som kan skje av elendighet i fremtiden. Den største livskunst er å leve i øyeblikket. Dette er ikke et press på noen for at de skal gjøre mer, oppnå noe eller krav til suksess. For noen er det konkrete mål eller drømmer som er et kall de trenger å nå, men her handler det egentlig om å bare «være», og unngå å prøve å fylle tiden med noe som helst.

Det finnes måter å leve på som gir livet nye dimensjoner, slik at det blir morsommere og bedre å leve, til tross for de trivielle, kjedelige, vonde og smertefulle aspektene ved livet. Det finnes mentaliteter, modus og måter å være på som gir deg større opplevelse av ansvar, frihet, grense og makt over egen situasjon som vil gi deg høyere livskvalitet.

Dersom du lar deg styre av frykt, mister du makten til å ha det trygt og føle deg sikker. Du slipper makten til frihet, valg og styring. Du våger ikke å ta sjanser, prøve og feile, og du får stress og frykt hormoner i kropp og sinn. Bestem deg for å gjøre deg tryggere, sikrere og støtte deg selv i utrygge situasjoner.

Samtidig kan du med fordel unngå at du skal tvinge, presse og true deg selv gjennom oppgaver som du tror du må, bør og skal, men som du hater, kan du sortere dem og sile bort dem du ikke vil ha med videre i livet. Og de tingene du egentlig ønsker og vil gjøre, som å gå på jobb, holde det rent og ryddig og ta godt vare på barna dine, disse tingene tenker du på som ting du er heldig som har, og at du virkelig vil og ønsker å gjøre dette. Videre kan du gjøre dette med oppmerksomhet, innlevelse og kjærlighet, og du kan erfare at det som før tappet deg for energi nå tilfører deg energi, livskraft og kjærlighet.

En observerende holdning gir deg også mer tilbake, enn hva dette prosjektet med å forsøke å analysere og løse livet gjør med deg.

 

Kunsten å leve i øyeblikket gir deg livet tilbake!

Hva med virkelig å forsøke å leve hvert eneste øyeblikk bevisst, oppmerksom, i kontakt med deg selv og til stede i det som er?

Da ville vel livet bli mer virkelig og klart, og du ville kjenne deg mer levende og fri?

Hvor og hvordan skal du begynne? Det kan være en god start å skrive ned eller snakke med en av terapeutene hos Bergen Helhetsklinikk i avdeling Mentora, om hvor du står i livet nå.

Hva er situasjonen? Hva fungerer, og hva fungerer ikke? Hva virker ikke, og hva står du fast med? Hva tapper deg for energi, og hva gir deg energi? Kanskje du ikke gjør så mye av det som gir deg energi, glede, ro og engasjement? Ja, hva er det egentlig som gjør deg glad, lykkelig, rolig, avslappet og i gode modus?

Vanlige situasjoner mennesker opplever gode følelser, emosjoner og har det godt er sammen med gode venner og familie, eller på tur i omgivelser de liker og ved sanseopplevelser tilknyttet det de liker og har gode erfaringer med. Det kan være musikk, film, bøker, kunst, natur og mye meir.

For meg kan det være følgende – det første jeg kommer på, i tilfeldig rekkefølge:

  1. Kose og være sammen med barna mine.
  2. Gode samtaler med noen som betyr noe for deg, eller som du har tillit til og som tror på deg.
  3. Hjelpe noen som har det vondt, gjennom en tekst, en samtale eller terapi.
  4. Skrive inspirert med stor musikk på ørene, musikkvideo på mens jeg skriver eller være på tur og skrive i naturen. 
  5. Trene, bevege meg, gå i skog og fjell.
  6. Lese noe som inspirerer og gir meg energi.
  7. Plante, stelle med hage og det som lever og gror.
  8. Bygge opp og skape noe

Vit at dersom du selv utøver kunst, uansett nivå, så vil du få symptomer om du slutter med dette. Jeg har møtt mennesker som har spilt i band, spilt piano eller skrevet musikk tidligere i livet sitt, som har utviklet en rekke ulike symptomer som har gått over når de igjen gjenopptok de syslene de hadde nedprioritert.

 

Liv og død rammer inn livspakten

Det er menn som overlevde konsentrasjonsleirer som delvis overlevde fordi de klarte å se mening eller fine kraft til å gjøre alt for å leve videre, et øyeblikk om gangen. Etter at de kom fra denne helt umenneskelige katastrofen kunne de demonstrere det vi kaller traumatisk vekst, og de ble livskunstnere som til tross for tapene og traumene kunne leve videre.

Det er ikke alle som får vekst av traumer, men som får kronisk posttraumatiske stress livet ut, og som aldri finner tilbake til meningen med livet.

Dersom mennesker i dag opplever kriser, traumer og katastrofer er det på sin plass å sikre seg langtidsterapi med en psykoterapeut som vedkommende har tillit og kjemi med. Det vil bidra til bearbeiding og til å gjøre mer ferdig de krisene og traumene som har skjedd.

Dersom et psykisk sår får gro kan det bli en psykologisk skorpe på den, slik det blir en skorpe på et kjøttsår, og en vil være mer sterk i forhold til en slik belastning.

Da jeg var 17 år kom jeg i en situasjon der en mann ville drukne meg, men fikk hjelp og overlevde. Jeg hadde et hardt år etter dette, og vet mye om hvordan traumatiske hendelser kan være ødeleggende. Da jeg omtrent et år senere ble påkjørt, og hadde trippelflaks som overlevde, ble dette et meningsfylt vendepunkt. Jeg hadde en nær-døden-opplevelse, og fikk smaken på en nydelig, dyp ro og sterk opplevelse av lykke.  Da jeg ble dratt tilbake til kroppen, fikk jeg en slags beskjed om at jeg hadde noe jeg skulle utføre før jeg kunne dø. Denne innsikten om at det var noe jeg skulle utføre, og som jeg nå vet handler om både barna jeg skal oppdra og menneskene jeg skal hjelpe, samt trolig utvikling gjennom skrivingen. Erfaringen og erkjennelsen med at vi faktisk kan bli påkjørt og drept ble en vei til livskunst og sterke mentale krefter.

Det var ingen enkel livsvei videre, da jeg måtte lære meg å leve mitt eget liv. Jeg møtte tre troll (les feil menn) før jeg kysset frosken som ble en prins, og som jeg nå skal ha barn nummer 3 med og som er en super stefar til min snart voksne datter. Dårlige forhold gir en sterk glede over forhold som fungerer, og du vet bedre hvordan du vil ha det i et forhold. Du vet også godt hvordan du ikke vil ha det i et forhold, og hvordan du selv ikke vil være.

Også denne reisen i relasjoner gav viktige erfaringer og kunnskap, og fordi jeg gjorde om tap og smerte til vekst og utvikling, kan jeg i dag være svært takknemlig og glad for livet jeg lever med en snill, omsorgsfull og god mann og far til mine snart fire barn.

Så dersom også du bearbeider og jobber med livets katastrofer, uferdige drama og kriser, kan det ligge uante mengder med livskraft, vekst og livskunst i nye øyeblikk.

 

Jeg har erfart at det er mulig å transformere tap og smerte til ny livskraft i øyeblikk etter øyeblikk, og dette gav meg motivasjon for livet til alltid å få det beste ut av de timene som var i den nye dagen i livet. Samtidig fikk jeg paradoksalt nok en langsiktighet der jeg samtidig som jeg levde tilstede i kontakt i nå`et, forventet og la opp til det livet jeg ser for meg gir mest energi, livskraft og ro.

Kan jeg – kan DU! Liv og død er en del av livspakten, som kan hjelpe deg til å finne de livsveiene som gir deg livskraft.

Målet må være at det blir liv, energi, kraft, sammen med ro, harmoni, balanse og alt dette blir en opplevelse av lykke. Eller vi kan kjenne oss heldige og takknemlige.

Hvilket fokus velger du? Alt det som ikke har vært bra for deg i livet, eller det som har vært vekst og glede for deg?  Hva er viktig i livet ditt? Vil du ha det bedre og bedre?

Du kan begynne i dette øyeblikket med å bestemme deg.

Vi heier på deg, og vi er her for deg om du vil ha støtte på veien.

 

Beste hilsen Linda Nordskog og team Mentora i Bergen Helhetsklinikk

www.bergenhelhetsklinikk.no

 

 

Close

Fyll ut navn og e-post så mottar du videoen og nyttige tips i din innboks.